Rullskidor för barn och ungdom
Hur bör vi introducera rullskidåkning för barn och ungdom? Vad bör man som tränare, förälder eller föreningsledare tänka på?
Rullskidträning har blivit alltmer populärt, både som motionsform för allmänheten, och i den mer organiserade skidverksamheten i föreningar och distrikt. I takt med att vintrarna blivit kortare och snöfattiga på många håll har också rullskidor blivit ett viktigt komplement för att få en mer grennära skidträning.
I vår kontakt med föreningsledare och föräldrar får vi många frågor kring rullskidträning för barn och ungdom, därför vill vi här lyfta Svenska Skidförbundets samlade tankar i frågan.
Barn
Under barnåren (upp till cirka 12 år) bör fokus vara att utveckla ett stort rörelseförråd. Träningen bör vara allsidig och domineras av koordinativa inslag såsom rytm, balans och snabbhet. Allmän styrketräning, rörlighetsövningar och annan typ av stationsträning med egen kroppsvikt är också bra.
Rullskidor kan ingå som introduktion för de yngre åldrarna ålder i form av enstaka pass av ”prova på-karaktär”. Testa olika bromsövningar, slalombanor och andra teknikbanor som utmanar balans och koordination. Hjälm är ett måste, knä- och armbågsskydd är också bra att ha i början.
I många föreningar har man organiserade träningar två gånger i veckan och här bör man prioritera lekbetonad träning i form av löpning, hopp, allmän styrka på barmark. Vänta med kontinuerlig rullskidträning vid era gemensamma träningar. Kanske kan det vara ett inslag under en lägerdag eller liknande?
Skidträning för barn och ungdom ska vara allsidig och variationsrik. Det finns en risk att vi hamnar i en alltför tidig specialisering och resultatorientering om rullskidträning får ta för stor plats i för tidig ålder.
Huvudfokus bör vara att utveckla de fysiska egenskaperna som behövs för att bli en god idrottare: god uthållighet, snabbhet, spänst, allmän styrka/rörlighet och allsidighet. Knappt någon av dessa egenskaper tränas på rullskidor för barn och ungdomar i yngre åldrar. Rullskidor bör istället vara ett tillägg till den viktiga fysiska träningen under barmarksperioden. Självklart är det skillnad om du saknar snö på vintrarna, då blir rullskidträning en ersättning till skidåkning på snö.
Öva gärna rullskidåkning på större ytor så som parkeringsplatser, skolgårdar eller industriområden. Och ha fantasti!
Hur man kan introducera rullskidor till ungdomarna?
Om det finns möjlighet att välja teknik mellan skejt eller klassiskt så rekommenderar vi att man startar med skejt då skidorna oftast är lättare och inbjuder mer till lek och teknikövningar. Skejttekniken efterliknar mer den på vanliga skidor än den klassiska där du automatiskt har fäste på rullskidorna och det finns en risk att åkaren lär in en felaktig teknik. Inlines med eller utan stavar kan också vara ett bra sätt att introducera rullskidor.
12–13-åringar
Den absolut viktigaste egenskapen för en längdskidåkare är konditionen.
Från 12–13 års ålder bör det därför ske en gradvis progression av träningen med inslag av rullskidor.
Huvudinnehållet i skidträningen bör emellertid fortfarande utgöras av löpning, skidgång, hopp och koordinationsträning.
Under puberteten och tillväxtspurten får man väldigt stor effekt av att träna konditionen. Man brukar kalla det för guldåldern för konditionsträning. Där är löpning och skidgång suverän träning som belastar hjärtat. Det kan vara svårt för en 13-14 åring att komma upp i samma belastning på rullskidor då rullskidor ställer ett större krav på balans och koordination än vad löpning och stavgång gör. Även om man åker på en kuperad rullskidbana bör man vara relativt tekniskt driven för att komma upp i samma belastning på hjärtat.
15–16-åringar
Vid 15–16 års ålder bör rullskidor vara ett mer återkommande inslag under barmarksperioden. Som en riktlinje bör rullskidträning utgöra cirka 25% av veckans totala antal träningstillfällen (skolgymnastik och övrig träning inräknat). Variera teknik och intensitet för bästa teknikinlärning.
Isolerade och monotona överkroppspass, som enbart stakning på rullskidor, är inget som ungdomar bör prioritera i rullskidträningen. Satsa hellre på teknik och åkning som belastar hela kroppen. Teknikbanor och olika bollsporter som doppboll och bandy på rullskidor är utmärkta aktiviteter för att träna upp balans och tyngdöverföring.
Vi rekommenderar föreningar att göra gemensamma inköp av rullskidor eller skapa en rullskidpool för utlåning för att hålla nere kostnaden för föräldrar. Här finns möjlighet att söka Idrottslyftsmedel från Svenska Skidförbundet.
Avslutningsvis vill vi på SSF skicka med en uppmaning:
Tänk på säkerheten och se till att åkarna alltid har hjälm, reflexväst, handskar, glasögon och vassa spetsar för säkrare åkning.
Sätt upp skyltar om ni befinner er i trafiken, för att uppmärksamma trafikanter. Generellt åker man rullskidor på höger sida av vägbanan om inte lokal trafikpolis rekommenderat något annat.
Lycka till med barmarksträningen och ha det så kul!
/ Svenska Skidförbundet
2022-12-20
2022-12-20
Ida Karlsson
Jenny Limby
jenny.limby@skidor.com
070-370 00 93