Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Frågor och svar

Här finns svar på frågor som kommit in till Svenska skidförbundet. Har du en fråga som du vill ha svar på från barn och ungdomsgruppen, skicka den i så fall till jenny.limby@skidor.com

När är det lämpligt att mitt barn börjar att åka skidor?

Vid 5-6 års ålder kan barnet börja med skidlek. I den åldern så handlar det främst om att röra på sig och leka på skidor. Den specifika skidträningen kommer först vid en senare ålder. Däremot är det aldrig för sent för att börja med längdskidåkning.

Mitt barn är 13 år kan hen börja med längdskidåkning ändå?

Ja, ålder spelar ingen roll. Ta kontakt med en förening nära dig om ni vill medverka i en förening och träna tillsammans med andra. Hitta förening

När kan mitt barn börja att åka rullskidor?

Kring 10 års ålder kan ditt barn börja med rullskidor. Se till att barnet ej åker på vägar eller vars det finns trafik. Börja på en tom parkering och se till att använda skydd, reflexväst och hjälm. Rullskidåkning för barn handlar om att bygga banor med olika hinder och leka. Precis det som görs på vintern under skidträningen. Ta även hjälp av dem i din förening.

Mitt barn har börjat åka skidor men vill inte tävla mot sina jämnåriga. Vad ska jag göra?

Det finns ett alternativ som heter Öppen klass. Där väljer man istället på olika sträckor som finns under tävlingen och så åker man den valda sträckan istället för tävling i ordinarie åldersklass. Fråga tävlingsarrangören om Öppen klass.Sedan vill inte alla barn tävla och det går lika bra att bara träna.

Mitt barn älskar att åka skidor på vintern, men vad kan hen göra på sommaren?

Massor av tips finns under fliken material. Eller varför inte prova på en annan sport som är mer utav en sommarsport, exempelvis orientering. Sedan finns det flera sommarläger man kan åka på som anordnas för skidåkande barn och ungdomar.

När behöver mitt barn ha två par skidor, ett par klassiskt och ett par skejt?

Till en början kan man använda sina klassiska skidor som skejtskidor genom att ta bort fästvallan. Sedan när barnet börjat få kontroll på utrustningen och tekniken så kan man köpa ett par skejtskidor.

När ska jag valla med pulver?

Enligt de rekommendationer som Svenska skidförbundet tagit fram så ska pulver ej användas på barn och ungdomstävlingar.Riktlinjer kring vallning

Om jag inte kommer med på Folksam cup kommer jag inte in på ett skidgymnasium heller då?

Nej! Att inte komma med på Folksam cup betyder inte att du inte kommer in på ett skidgymnasium. Det är många faktorer man tittar på i antagningsprocessen. Antagningen baseras ej på en tävling och dess resultat.

Jag spelar fotboll, åker skidor och spelar schack, när måste jag börja satsa enbart på skidor?

Försök utöva flera sporter så länge som möjligt. Gör det som du tycker är roligt.

Var hittar jag tips på lekar och övningar?

Det finns en del förslag under fliken träningstips. Under fliken material så finns flera material som ni kan betsälla hem till er förening och arbeta med. Skideoteket Länk till annan webbplats. är vår sida där det finns flera tips och filmklipp med förslag på övningar. SISU Idrottsböcker har även dem flertalet material innehållande mycket lekar och övningar.

Hur ska man tänka med klädsel när man åker längdskidåkning?

Tänk lager på lager principen. Ett tunt lager närmast kroppen som transporterar bort fukt, gärna i ull eller funktionsmaterial. Sedan ovanpå det ett värmande lager, en fleecetröja eller liknande för att sedan ytterst ha ett lager som står emot vind och väta. Även här kan man gärna köpa begagnat då barn och ungdoamr ofta växer mycket.

Måste jag köpa en ny skida till mitt barn eller går det bra med en begagnad?

Köp gärna begagnade skidor till ditt barn se bara till så att de är anpassade till ditt barn.

Jag har hört att det är svårt att valla är det sant?

Nej. Idag finns många bra enkla alternativ som snabbvallor. Dessa kräver inte speciellt mycket utrustning. Fråga i din närmsta sportbutik efter snabbvallor. Det finns snabbvallor för både klassiskt och skejt. Ta även hjälp av din förening där det finns ofta mycket kunskap.

Senast uppdaterad
2022-12-16
Publicerad
2022-12-16
Skribent
Ida Karlsson
Kontaktperson
Jenny Limby
jenny.limby@skidor.com
070-370 00 93

Main partner

Premium partner