Tidigare webbinarium
Här kan du i efterhand ta del av webbinarium som hållits under 2020-2024.
Tävling för unga, idrottsövergripande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. & Tävling för unga, längdskidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Webbinarium (2 delar) med fokus på tävling för barn och ungdom. Hur kan vi tillsammans skapa en positiv och utvecklande tävlingsmiljö för så många som möjligt? Vad finns för riktlinjer att förhålla sig till och vad tycker egentligen barn och ungdomar?
I den idrottsövergripande delen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får ni ta del av Riksidrottsförbundets medskick samt höra hur Svenska Friidrottsförbundet jobbat med sin tävlingsverksamhet för barn upp till 11 år. Svenska Skidförbundet puckel pratar också om YMG som är ett inspirerande exempel på tävlingsupplägg.
I den längdspecifika delen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får ni ta del av den pågående tävlingsöversynen och tips inför arrangerandet av en längdskidtävling? Göteborgs Skidförbund presenterar även ett gott exempel – Kompisstafetten.
Målgrupp: Föräldrar, ledare, tränare och styrelserepresentanter
Föreläsare: Simon Ruth, verksamhetsutvecklare för barn och ungdom på Riksidrottsförbundet, Frida Hogstad barn och ungdomsansvarig på Svenska Friidrottsförbundet, Robert Hansson sportchef puckel, Jenny Limby barn och ungdomsansvarig längdskidor, Jonas Johansson IK Stern/Göteborgs Skidförbund.
Träningsmonitorering - från labbet till skidspåret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Glenn Björklund föreläser om tester och transfer mellan labb och fält.
Föreläsare: Glenn Björklund, Docent Nationellt Vintersportcentrum Mittuniversitetet.
Målgrupp: Tränare och ledare på junior- och seniornivå som har genomfört Svenska Skidförbundets Junior- och seniortränarutbildning och/eller är verksamma tränare vid skidgymnasium, eftergymnasiala verksamheter och landslagsnivå.
Öka ungas delaktighet och inflytande Länk till annan webbplats.
Grenövergripande webbinarie om ungas delaktighet och inflytande. Få mer kunskap kring barnkonventionen och vad inflytande handlar om mer konkret, samt hur vi kan möjliggöra det i praktiken. Borås GIF berättar om hur de gjort barn och unga mer delaktiga och hur det har gett många positiva effekter.
Målgrupp: Ledare, tränare och styrelserepresentanter
Föreläsare: Cecilia Åhl, UNICEF Sverige, Jonas Peterson ordförande Borås GIF, Maja Lundgren och Ellen Öjerhed från ungdomsstyrelsen Borås GIF.
Den hållbara tränaren Länk till annan webbplats.
Karin Hägglund, doktorand GIH Stockholm, föreläser om den hållbara tränaren.
Målgrupp: Tränare och ledare på junior- och seniornivå som har genomfört Svenska Skidförbundets Junior- och seniortränarutbildning och/eller är verksamma tränare vid skidgymnasium, eftergymnasiala verksamheter och landslagsnivå.
Prestationsoptimering & skadeprevention Länk till annan webbplats.
Mikael Swarén från Dalarnas Universitet föreläser om prestationsoptimering och skadeprevention med fokus på ryggproblematik - förr, nu och framåt?
Föreläsare: Mikael Swarén, PhD Biomekanik Dalarnas Universitet.
Målgrupp: Tränare och ledare på junior- och seniornivå som har genomfört Svenska Skidförbundets Junior- och seniortränarutbildning och/eller är verksamma tränare vid skidgymnasium, eftergymnasiala verksamheter och landslagsnivå.
Den kvinnliga skidåkaren Länk till annan webbplats.
Professor Angelica Lindén Hirschberg föreläser och svarar på frågor som rör kvinnliga skid- och snowboardåkare. Ska det blöda så här mycket? Påverkar mina p-piller min prestationsförmåga? Är det normalt att tappa mensen när man idrottar? Föreläsningen genomfördes genom ett samarbete mellan Svenska Skidförbundet och Jämställdhetsmyndigheten.
Föreläsare: Professor Angelica Lindén Hirschberg, en av världens främsta idrottsforskare inom reproduktionshälsa för kvinnliga idrottare.
Målgrupp: Aktiva, tränare, ledare och föräldrar
”Den kvinnliga skidåkaren” är ett delprojekt inom SSFs handbok ”Den hållbara skidåkaren” Pdf, 10.1 MB. (länk).
Den hållbara skidåkaren Länk till annan webbplats.
Lunchwebbinarium där Martina Höök och Emma Lindblom föreläser om den hållbara skidåkaren och energibalans med hormonella förändringar som ett fokusområde.
Föreläsare: Martina Höök, Svenska Skidförbundet/doktorand vid Mittuniversitetet, och Emma Lindblom, Svenska Skidförbundet/Riksidrottsförbundet.
Målgrupp: Tränare och ledare på junior- och seniornivå som har genomfört Svenska Skidförbundets Junior- och seniortränarutbildning och/eller är verksamma tränare vid skidgymnasium, eftergymnasiala verksamheter och landslagsnivå.
Kolhydrater, järn och tarmfunktion vid hård uthållighetsträning Länk till annan webbplats.
Lunchwebbinarium där Michael Svensson, Umeå Universitet, föreläser om kolhydrater, järn och tarmfunktion vid hård uthållighetsträning.
Föreläsare: Michael Svensson, docent Idrottsmedicin vid Umeå Universitet
Målgrupp: Tränare och ledare på junior- och seniornivå som har genomfört Svenska Skidförbundets Junior- och seniortränarutbildning och/eller är verksamma tränare vid skidgymnasium, eftergymnasiala verksamheter och landslagsnivå.
Klicka här Pdf, 3.3 MB, öppnas i nytt fönster. för att ta del av presentationen som användes under webbinariet.
Skidutveckling Länk till annan webbplats.
Lunchwebbinarium med Luleå Tekniska Universitet (LTU) som föreläser om teknikutvecklingen inom utrustning och vallning. Fortbildning för junior- och seniortränare.
Föreläsare: Hans-Christer Holmberg (professor LTU och FoU-chef SOK), Andreas Almqvist (professor LTU), Rikard Larsson (teknisk utvecklare SOK) och Kalle Kalliorinne (doktorand LTU)
Målgrupp: Tränare och ledare på junior- och seniornivå som har genomfört Svenska Skidförbundets Junior- och seniortränarutbildning och/eller är verksamma tränare vid skidgymnasium, eftergymnasiala verksamheter och landslagsnivå
Parasport - att välkomna skidåkare med funktionsnedsättning Länk till annan webbplats.
Vill du veta mer om Parasport, få tips om ledarskap, träning och utbildning? Marie Ohlsson, Arena Paraidrott Jämtland/Härjedalen ger information, konkreta tips och inspiration om hur ni kan inkludera parasport i er förening.
Prestationsanalys Skidtid Länk till annan webbplats.
Webbinariets syfte är att öka kunskapen kring hur tränare och aktiva kan använda webbverktyget Skidtid vid tävlingsuppföljning och prestationsanalys. Genom Skidtid kan styrkor och utvecklingsmöjligheter observeras i samband med en tävlingsprestation. För att optimera sin prestationsutveckling är dessa observationer av stor betydelse när träningen ska planeras.
Målgrupp: Junior- och seniortränare samt aktiva juniorer & seniorer.
Föreläsare: Lars Nelson, f.d. elitskidåkare & OS-guldmedaljör, ansvarig för Skidtid och Lars Selin, Utvecklingsansvarig SSF längd.
Färdighetsmål 15-16 år Länk till annan webbplats.
Hur blir man som äldre ungdom väl förberedd inför juniorträningen?
SSF's utvecklingsansvarige, Lars Selin, berättar om vilka basfärdigheter äldre ungdomar kan sträva efter för att utvecklas mot nationell eller internationell elit som junior och sedermera senior. Färdighetsmålen kan användas som stöd för föreningar och ledare i deras arbete att vägleda sina ungdomar. Syftet är att inspirera samt öka kunskap och förståelse inom området.
Individualisering av träning - fysiologiska profiler Länk till annan webbplats.
Webbinariets huvudinnehåll är individualisering av träning. Vi diskuterar de individuella svaret på träning och om det finns "fysiologiska profiler" att förhålla oss till. Syftet är att inspirera samt öka kunskap och förståelse inom området.
Föreläsare: Robin Isbring, SSF längdkonsulent samt tidigare landslagstränare och mångårig tränare vid Mora skidgymnasium.
Skidskola för barn Länk till annan webbplats.
Webbinariet ger konkreta tips och inspiration kring hur du som ledare kan planera och genomföra skidskola för barn. Du får förslag på lämpliga övningar och upplägg för nybörjare på längdskidor.
Målgrupp: Ledare, tränare eller föräldrar.
Föreläsare: Jenny Limby, barn- och ungdomsansvarig, och Anna Norman, längdkonsulent & utb. ansvarig SSF.
Grundläggande träningsplanering Länk till annan webbplats.
Webbinariets huvudinnehåll är grundläggande begrepp och tankesätt vid planering av både enskilda träningspass och träningsveckor. Syftet är att inspirera samt öka kunskap och förståelse inom området.
Föreläsare: Anders Strid (SSF).
Målgrupp: Aktiva, tränare/ ledare eller föräldrar för målgruppen 15 år och äldre.
Skidteknik - klassiskt Länk till annan webbplats.
Webbinariets huvudinnehåll är skidteknik klassiskt för barn och ungdomar. Inspiration, tips och exempel på övningar för att utveckla den klassiska tekniken.
Föreläsare: Robin Isbring och Anki Danielsson (SSF).
Målgrupp: Tränare, ledare, föräldrar och aktiva inom barn & ungdom 10-16 år.
Bättre skidteknik - del 2 Länk till annan webbplats.
Det andra webbinariet i en serie av två som handlar om skidteknik för målgruppen 15 år och äldre. Huvudinnehållet i del 2 är en fortsättning på del 1 men med mer fokus på teknikanalys.
Föreläsare: Ola Ravald tränare på Vintersportgymnasiet i Östersund samt teknikansvarig Skidskyttelandslaget.
Målgrupp: Tränare och ledare för äldre ungdom 15-16 år, juniorer och seniorer.
Bättre skidteknik - del 1 Länk till annan webbplats.
Det första webbinariet i en serie av två om skidteknik. Huvudinnehållet i del 1 är grundläggande arbetssätt och terminologi.
Föreläsare: Lars Ljung landslagstränare och teknikansvarig Längdskidlandslaget.
Målgrupp: Tränare och ledare för äldre ungdom 15-16 år, juniorer och seniorer.
"Coronaanpassad styrketräning" Länk till annan webbplats.
Webbinariets huvudinnehåll är hur man kan anpassa styrketräningen under pandemin då träning på gym och inomhus är begränsad. Inspiration, tips och exempel på övningar, utomhus, hemma eller i skidspåret.
Föreläsare: Mattias Nilsson tränare team Svenska spel elitmiljö Falun och f.d. herrtränare A-laget säsongerna 2018/19 – 2019/20.
Målgrupp: Junior- och seniortränare och ledare samt aktiva juniorer & seniorer.
"Blågula vägen - Rätt träning i rätt ålder" Länk till annan webbplats.
Webinariets huvudinnehåll är en beskrivning av svensk längdskidåknings utvecklingsmodell, Blågula vägen och vad som karakteriserar de olika utvecklingsstadierna.
Målgrupp: Tränare, ledare, föräldrar och aktiva, främst på barn- och ungdomsnivå.
"Skidteknik Skejt" Länk till annan webbplats.
Webbinariets huvudinnehåll är skidteknik skejt för barn och ungdomar. Inspiration, tips och exempel på övningar för att utveckla skejttekniken.
Målgrupp: Tränare, ledare, föräldrar och aktiva inom barn & ungdom 10-16 år.
Fluorfri framtid
Två webbinarier som beskriver fluorfri vallning för två olika målgrupper; barn och ungdom samt elit och motion. Du hittar de inspelade webbinarierna här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2024-11-27
2022-12-16
Ida Karlsson
Anki Danielsson
anki.danielsson@skidor.com
070-266 56 76