Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning
En bild

Pistmaskinsutbildning

Har du god erfarenhet av pistmaskinskörning men letar efter tipsen och tricksen som tar din längdspårspreparering till ytterligare höjder? Och vill du samtidigt få en bättre förståelse för snön och hur du kan påverka dess kvalitet så att du får skidspår som håller längre under säsongen?

Då är Svenska Skidförbundets nya pistmaskinsutbildning något för dig med maximerad praktisk körning och övning varvat med snöteori under två fyllda dagar. Dötiden minimeras genom att ha både praktiska och teoritiska utbildningsledare samtidigt som deltagarantalet är begränsat - allt för att garantera en effektiv utbildning med högsta mervärde för dig.

Nyhet testad säsong 2024 - valbar extradag för extra maskintid lyckad och körs även 2025

Ännu mer tid i maskin har efterfrågats i kursutvärderingar så till utbildningen 2024 utökade vi kurserbjudandet med en extra valbar dag. Den ger utrymme för mer körning och övning i maskin, dels med Latti och dels på egen hand. Moment som gåtts igenom under de två ordinarie kursdagarna kan övas mer, eller så kan man få tips och övning i andra moment som man vill bli bättre på. Den extra dagen testades med gott resultat och kommer även erbjudas under vintern 2025.

Latti Ostlund på bild

Pistmaskinskörning leds av Latti Östlund, som har en lång erfarenhet av att preparera längdskidspår i världsklass. Sedan 1979 har Latti kört pistmaskin och sedan 1993 har han varit ansvarig för skidspåren i Vålådalen. Latti har ansvarat eller hjälpt till med skidspåren på en rad längdskidtävlingar både lokalt och internationellt. Så som vid VM i Falun 2015, världscupen i Östersund och flertalet långloppstävlingar som Vasaloppet och lopp i Ski Classic.

Snökunskapsteorin förmedlas av Peak63, som har bedrivit flertalet snöprojekt med förbund, anläggningar, företag och forskare värden över och har därigenom en gedigen teoretisk och praktisk kunskap inom snöproduktion, snölagring, preparering, bevaring och saltning av snö med mera.

Utbildningen riktar sig till dig som redan kan köra och hantera en pistmaskin; det är inte en grundutbildning där du lär dig att köra framåt och bakåt utan här behöver du vara på den nivå så att du kan ta in, öva och använda de tips du får av Latti.

Krav/förkunskap

  • Förarbevis och/eller 50 timmar i maskin/god hantering av maskin
  • God förståelse för säkerhet i pistmaskin

Inspirationsmaterial

Ta del av inspirationsmaterialet med korta digitala klipp från Latti i Vålådalen Länk till annan webbplats..

Plats och tid

Utbildningen sker vid Vålådalens Fjällstation och tiderna är anpassade till nattågen till/från Undersåker. Start första dagen ca kl 09.30, avslut andra dagen ca kl 17 samt extradagen ca kl 16.00.

Pistmaskinsutbildningen genomförs i regel under två tillfällen under säsongen

  • en tvådagarsutbildning (med valbar tredje dag) i mitten av januari
  • en tvådagarsutbildning (med valbar tredje dag) i slutet av mars eller i början av april

Det finns plats för 10 deltagare per utbildningstillfälle på de ordinarie två första utbildningsdagarna; för den extra valbara dagen finns det plats för 8 deltagare (intresse från minst 4 deltagare krävs för genomförande av extradagen).

Kostnad

Kursavgift (obs med reservation för uppdateringar inför säsong 2025):

  • Ordinarie utbildning (två dagar) 6000 kr inklusive moms
  • Valbar extradag +2000 kr inklusive moms
  • Idrottsföreningar inom SSF kan söka Idrottslyftsbidrag med max 50% av kursavgiften
    • OBS! skall sökas via Idrott Online i omedelbar anslutning till kurstillfälle, max 14 dagar efter genomförd utbildning

Boende helpension (obs med reservation för uppdateringar inför säsong 2025):

  • Boende på Vålådalens Fjällstation 1495 kr inklusive moms per natt (delat dubbelrum, +150 kr för eget rum)
  • I boendepriset ingår: Frukost, lunch och middag alla dagarna, lakan och städning av rummen

Intresseanmälan

Skicka din intresseförfrågan med ämnesrubriken Pistmaskinsutbildning via mejl till Jonas.Braam@skidor.com redan nu så kommer du med och kan tycka till om passande utbildningsdatum nästa säsong. Utskick görs i oktober/november.

Information

För mer information, se kontakt nedan eller den gemensamma Inbjudan - Pistmaskinsutbildning för längdspår med SSF och Peak63 2023-24.pdf Pdf, 362.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Jonas Braam, Anläggningskonsulent längd- och rullskidor, Svenska Skidförbundet, Jonas.Braam@skidor.com, telefon 0733-223222

Jan Stala, Peak 63, Jan.Stala@peak63.se

Senast uppdaterad
2024-09-11
Publicerad
2022-11-23
Skribent
Tom Mårtensson
Kontaktperson
Jonas Braam
jonas.braam@skidor.com
0733-22 32 22

Main partner

Premium partner